Ga je studeren in het buitenland? Denk hieraan!

Wil je gaan studeren in het buitenland? Gaaf natuurlijk! Je gaat ongetwijfeld de tijd van je leven krijgen, maar dat lukt alleen met de juiste voorbereiding. Waar moet je zeker aan denken als je op exchange gaat? Wij hebben vijf tips voor je!

Zorg voor goede huisvesting op locatie

Een plekje om te wonen is misschien wel het belangrijkst wanneer je in het buitenland gaat studeren. Niemand wil immers onder de brug slapen. Onze tip: oriënteer je van te voren op de verschillende wijken van een stad, maar leg nog niets vast. Boek een hostel voor de eerste week of eerste twee weken en verken de stad in die tijd. Zo krijg je een idee van de verschillende wijken en weet je waar je wel en niet wilt wonen. Zoek vervolgens op Facebook naar studentengroepen, kijk voor organisaties die studentenkamers verhuren of gebruik sites als Craigslist.

Regel alle administratieve rompslomp

Het is niet leuk om te doen, maar doe het wel van tevoren: de administratie. Zorg ervoor dat je verzekering op orde is. Reisverzekering en zorgverzekering om er maar eens twee te noemen. Informeer of je een visum nodig hebt, kijk of je wellicht een studentenvisa moet regelen en geef aan DUO door dat je in het buitenland verblijft. Ga hier een uurtje voor zitten en je hebt alles voor elkaar. Dat scheelt je een hoop gedoe als je straks in het buitenland zit.

Studeren in het buitenland

Ga om met locals

Locals zijn de beste bron voor leuke cafétjes en barretjes. Natuurlijk kun je TripAdvisor raadplegen, maar de kans is groot dat je dan alsnog tussen de toeristen zit. En je wilt je natuurlijk verdiepen in de lokale cultuur. Spreek vooral de mensen aan of zoek online naar local guides. Aansluiten bij een lokale studentengroep helpt natuurlijk ook. Zowel voor het leggen van contact als voor het ontdekken van je nieuwe stad.

Spaar genoeg

Deze tip klinkt als een open deur, maar sparen is absoluut nodig als je in het buitenland gaat studeren. Natuurlijk kun je binnen Europa een Erasmusbeurs aanvragen, maar daar ga je het niet mee redden. Anders dan in Nederland ga je waarschijnlijk veel reisjes maken. Je gaat vaker uit eten, je gaat op stap voor een biertje of wijntje. Dit kost allemaal geld. Het is verstandig om van tevoren een begroting te maken zodat je ongeveer weet hoeveel je exchange zal kosten. Tel daar 10% bovenop en je komt aardig in de buurt van je daadwerkelijke uitgaven.

Vergeet niet te genieten

De kans dat je meerdere keren in je leven op exchange gaat is niet zo groot. Geniet daarom van het moment. Misschien is het studeren op een buitenlandse universiteit moeilijker dan in Nederland of mis je jouw vrienden en familie, deze ervaring is uniek. Voor je het weet is jouw exchange voorbij dus geniet van ieder moment. En maak vrienden voor het leven, handig als je nog eens op vakantie gaat!