Het studentenleven: dit moet je weten

Het studentenleven is voor veel mensen de mooiste tijd van hun leven. Vrijheid, blijheid. Maar hoe ziet je studentenleven er eigenlijk uit? Wat ga je tegenkomen en wat moet je weten?

De universiteit is niet de middelbare school

Waar je op de middelbare school nog wegkomt met het volgen van de lessen en het leren van je examens een dag van tevoren, wordt dit op de universiteit lastiger. Hier wordt van je verwacht dat je zelfstandig aan de slag gaat. Bijvoorbeeld met het lezen van artikelen, het verdiepen in de stof en het maken van opdrachten. Reken maar dat je de opgedane kennis moet toepassen op je tentamen. Op tijd beginnen is het devies.

Genoeg vrije tijd

Nu klinkt het natuurlijk alsof je 40 uur per week bezig bent met je studie. Maar geloof ons, dat valt best mee. Een kwestie van goed plannen en je heb voldoende vrije tijd om leuke dingen te doen. Of natuurlijk om te werken, want als echte student gaat het studentenleven wel wat geld kosten.

Colleges volgen is niet stom

Je gaat ze tegenkomen: de mensen die vrijwel niet aanwezig zijn bij de colleges. Want de colleges zijn stom, je leert er toch niets, je hebt er niets aan etc. Niet waar. Wie colleges bijwoont is juist slim. Hier krijg je de tips en tricks die je moet weten voor op je tentamen. Volg jij gewoon netjes de colleges, dan scheelt dat de helft van je tentamenvoorbereiding. Reken maar dat je beter scoort dan je skippende medestudenten.

Tentamen niet halen is niet het einde van de wereld

Natuurlijk kan het altijd eens gebeuren dat je een tentamen niet haalt. Maar geen paniek. Doorgaans krijg je voor elk tentamen een herkansing. Haal je die gewoon, dan is er niets aan de hand. En lukt ook de herkansing niet? Dan kun je het vak volgend jaar weer volgen. Zorg er wel voor dat je voldoende punten haalt om het volgende jaar te mogen starten, maar dan is een of twee vakken niet halen geen probleem.

studentenleven

Stappen hoort erbij

Een studentenleven zonder stappen is als Corona zonder limoen: niet compleet. Het fijne van je studententijd is dat het stappen niet langer alleen maar op vrijdag- of zaterdagavond plaatsvindt. Heb je zin om op dinsdag de stad in te gaan? Dan doe je dat gewoon. Een woensdag? Geen probleem. In de meeste studentensteden zijn maandag en donderdag de leukste dagen voor studenten. En heb je de volgende ochtend vroeg college? Je bent vast niet de enige die er brak bij zit.

Vrienden maken kost tijd

Veel opleidingen beginnen met een introductietijd. Een paar dagen lang trek je op met een groepje, maar het is niet gezegd dat dat ook je vrienden voor de rest van je studie worden. De kans is zelfs groot dat je een aantal mensen nooit meer ziet. Geen paniek, het vrienden maken gaat vanzelf. Tijdens werkgroepen, groepsopdrachten of bij een vereniging. Het kost tijd, maar uiteindelijk komt het goed.

Lekker op kamers

Je geniet pas echt van het studentenleven als je op kamers gaat. Dan pas ervaar je de vrijheid die bij studeren hoort. Je eet wanneer het je uitkomt, je gaat stappen wanneer je wilt en je hebt geen last van klagende ouders. Maar bedenk wel: het is niet altijd feest. Doe je geen boodschappen, dan is er geen eten. En jouw kleren worden niet vanzelf gewassen. Soms heb je gewoon even behoefte aan wat extra gemak, dan is een weekendje naar je ouders nog zo gek niet.