Vijf tips om perfect te citeren

Bij het schrijven van je paper of scriptie, krijg je hoe dan ook te maken met het citeren van andere papers. Het is belangrijk dat je dit zorgvuldig doet, omdat je anders tegen plagiaat aan kunt lopen. Maar hoe citeer je correct? Vandaag delen we vijf tips om perfect te citeren.

1. Weet welke citeerstijl je moet gebruiken

Als je op zoek gaat naar informatie, kom je verschillende stijlen van citeren tegen. Dit is niet goed of fout, maar heeft te maken met het vakgebied waarover de paper gaat. Niet alle opleidingen en faculteiten gebruiken namelijk dezelfde manier van citeren. Kortgezegd zijn er vier stijlen: APA, MLA, AMA en Chicago. APA wordt het meest gebruikt, maar het is goed om dit even te checken bij je docent of faculteit. Zo voorkom je dat je ‘perfect’ citeert, maar wel in de verkeerde stijl.

2. Ken de afkortingen

Een van de meest gemaakte fouten bij citeren is het onjuist toepassen van afkortingen. Wanneer een artikel is geschreven door een of twee auteurs, noem je in de lopende tekst beide namen. Vanaf drie auteurs noem je de eerste keer alle namen, daarna noem je alleen de eerste naam met ‘et al.’ Dit staat voor ‘en anderen’. Let op: et is zonder punt en al is met punt. Citeer je een stuk uit een boek, dat is geredigeerd? Vermeld dan Ed. of Eds.

tips om te citeren

3. Quote wanneer nodig

Letterlijk tekst overnemen zonder bronvermelding is plagiaat. Maar ook wanneer je de oorspronkelijke tekst herschrijft, is het noodzakelijk om een bronvermelding te plaatsen. Dit heet ook wel parafraseren. Alleen als je zelf conclusies trekt of een logisch verband aanwijst op basis van eerdere literatuur, mag je de bronvermelding weglaten. Zolang het gaat om informatie die eerder beschreven staat, is een bronvermelding verplicht.

4. Citeer geen algemeen bekende kennis

Kennis die algemeen bekend is, hoef je niet te citeren. Neem bijvoorbeeld ‘de bal is rond’. Gezegd door Johan Cruijff, maar iedereen weet natuurlijk dat de bal rond is. In dit geval is het niet nodig om een bronvermelding op te nemen. Overigens is het bij het aannemen van algemeen bekende kennis een goed idee om iemand van buiten het vakgebied te vragen om mee te kijken. Iets wat voor jou vanzelfsprekend is, is dat voor een ander wellicht niet.

5. Kijk de kunst af

Als we het over plagiaat hebben, klinkt ‘kijk de kunst af’ best gek. Maar het is een goed idee om andere papers als maatstaf te nemen. Kijk hoe zij anderen citeren en doe hier je voordeel mee. Belangrijk is wel dat je een tijdschrift uit je eigen vakgebied neemt. Anders ga je wellicht de mist in met een andere citeerstijl dan degene die jij dient te gebruiken.