Hoger onderwijs ziet sterke toename nieuwe studenten

De universiteiten in Nederland verwelkomen komend studiejaar ruim 10 procent meer eerstejaars bachelorstudenten dan vorig jaar. Voor hogescholen geldt een stijging van 4 procent. Dat meldt onderwijsbond AOb.

Nog geen definitieve cijfers

De onderwijsbond meldt wel gelijk dat lang niet iedereen die nu ingeschreven staat, ook daadwerkelijk zijn of haar studie gaat volgen. 'Grofweg een op de drie haakt alsnog af. Van de 153.000 hbo-aanmeldingen bleven er vorig jaar uiteindelijk 107.000 eerstejaars over die daadwerkelijk aan het studiejaar begonnen. Aan de universiteiten gingen er 53.000 van start, terwijl er 81.000 aanmeldingen waren.'

Meer internationale studenten

Desondanks krijgen de universiteiten te maken met flink meer aanmeldingen. Dat komt ook door de sterke toename van buitenlandse studenten die naar Nederland komen. Volgens studentenorganisatie ISO een zorgelijke ontwikkeling. 'Het kan niet anders dan dat deze toename de kwaliteit van het onderwijs onder druk zet.' Volgens de Universiteit van Amsterdam zal ongeveer 45 procent van alle eerstejaars uit het buitenland komen.