Wetenschappers doen onderzoek op Lowlands

Nog iets meer dan een week en dan barst in Biddinghuizen het festival Lowlands weer los. Tienduizenden feestgangers zullen dagen achter elkaar uit hun dak gaan. Maar wist je dat er ook wetenschappers actief zijn tijdens Lowlands?

Alcohol en taal

De Rijksuniversiteit Groningen onderzoekt of het drinken van alcohol het spreken van een vreemde taal bevordert. Zij doen dit door middel van echoscopie, waarmee ze het aantal tongbewegingen van bezoekers meten. Wageningen University zal aanwezig zijn met een onderzoek over geuren en smaken. Zij willen weten in hoeverre we nog steeds dezelfde geuren en smaken gebruiken als onze voorouders.

Communicatieonderzoek

Een bijzonder onderzoek wordt tijdens Lowlands uitgevoerd door de Universiteit van Tilburg. Wetenschappers gaan kijken hoe mensen en robots elkaar begrijpen door het gebruik van gebaren. Met de resultaten met de kunstmatige intelligentie van robots verbeterd worden. Een ander communicatieonderzoek wordt uitgevoerd door de Radboud Universiteit. Zij gaan kijken welke kenmerken van je bewegingen het meest bijdragen aan taalbegrip. Ook testen ze of het uitmaakt of je gesprekspartner naar je ogen, handen of mond kijkt.

Lowlands Science

De combinatie van Lowlands en wetenschap heet Lowlands Science en wordt georganiseerd in samenwerking met BKB en New Scientist. Door aanwezig te zijn op Lowlands, proberen de onderzoekers wetenschap aantrekkelijk en zichtbaar te maken.