Academisch schrijven in het Nederlands

Je staat op het punt om te starten met het schrijven van je scriptie of onderzoeksverslag, maar waar moet je beginnen? Hoe pak je het aan? Een universitaire opleiding stelt hoge eisen aan het schriftelijke werk dat jij inlevert. Wat zijn die criteria precies en hoe voldoe je eraan? Hoe geef je vorm aan een essay of een onderzoeksvoorstel? Hoe zorg je voor een gestructureerde en gevarieerde tekst, die de aandacht van de lezer vasthoudt en jouw punt zo helder mogelijk verwoordt? Dit leer je in de cursus Academisch schrijven in het Nederlands.

Inhoudsopgave

Over de cursus

De cursus Academisch schrijven in het Nederlands bestaat uit 5 lessen van 2 uur. Tijdens de lessen leer je over alle stappen van het schrijfproces: van de voorbereidingsfase tot de puntjes op de i. Bij elke stap maak je oefeningen en ga je met je eigen schrijfopdrachten aan de gang. Deze schrijfopdrachten maak je tussen de lessen door. Je leert ook elkaar peer feedback te geven: een heel nuttige vaardigheid tijdens de rest van je studie. Dankzij checklists, handige links en uitwerkingen van oefeningen blijf je ook na de cursus vol vertrouwen academische teksten schrijven. Deze hulpmiddelen vind je na de cursus nog terug in de online leeromgeving die bij de cursus wordt gebruikt.

Zelfstudie

Voor deze training kun je rekenen op zo’n 3-4 uur zelfstudie per week. Je gaat uitgebreid aan de slag met je eigen teksten tijdens deze cursus, maar spelling en grammatica komen alleen zijdelings aan bod. Wil je je kennis hierover opfrissen? Kijk dan eens naar de Opfriscursus spelling en grammatica.

Voor wie?

Deze cursus is geschikt voor studenten in de bachelorfase.

Een greep uit het programma

  • Waar moet een academische tekst aan voldoen?
  • Wat is een academische schrijfstijl?
  • Formuleren van de onderzoeksvraag
  • Structuur aanbrengen
  • Kernachtig schrijven
  • Gevarieerd taalgebruik
  • Kritisch lezen en feedback geven

Meld je aan