Over de taaltoets

Begin je aan een bacheloropleiding aan de Vrije Universiteit? Dan moet je in de tweede week van het eerste jaar de taaltoets Nederlands òf de taaltoets Engels afleggen. De taaltoets Nederlands is er al jaren, de Engelse taaltoets is relatief nieuw. Afhankelijk van de bacheloropleiding die je gaat volgen, moet je de Nederlandse of de Engelse taaltoets maken.

2020: online afname

Dit jaar wordt de taaltoets online afgenomen. Je maakt de toets dus thuis. Op het toetsmoment dat in je rooster staat, log je met je VUnet-ID en wachtwoord in op de toetsomgeving Testvision, en zie je jouw toets klaarstaan.   
Bij sommige vormen van online toetsing maakt de VU gebruik van online proctoring (surveillance op afstand) via het programma Proctorio. Ook bij de taaltoets wordt er op deze manier gesurveilleerd. 

Vooraf: Testvisioncheck

Om zeker te weten dat je de toets thuis kunt maken moet je een paar dagen van tevoren een check uitvoeren. Dat doe je als volgt:

 1. Neem het instructiedocument over toetsen met Proctorio goed door. Hierin staat onder meer dat je nodig hebt:
  • Een computer of laptop
  • Een stabiele LAN- of Wi-Fi internetverbinding van minimaal 1MBps
  • Een webcam
  • Een microfoon 
  • Je studentenkaart (als je deze nog niet hebt, gebruik dan je identiteitsbewijs met het BSN afgeplakt)
  • Google Chrome als (tijdelijke) standaardbrowser
 2. Log in op Testvision met je VUnet-ID en bijbehorend wachtwoord. (Tip: verander je wachtwoord in iets dat je makkelijk kunt onthouden.)
 3. Open het Proctorio Practice Exam en doorloop de stappen om je computer voor te bereiden op online proctoring.
 4. Lukt de test niet, of heb je nog vragen over Proctorio, ga dan naar de VU Amsterdam online proctoring guide.

 

Veelgestelde vragen

Het is lastiger is om goede studieresultaten te behalen, wanneer je de instructietaal van je opleiding niet voldoende beheerst. Daarom heeft de Vrije Universiteit de taaltoets verplicht gesteld voor alle eerstejaars bachelorstudenten.
De toets vindt plaats in week 37: maandag 7 september tot en met vrijdag 11 september 2020. Op je eigen collegerooster staat op welk moment je de toets moet maken. 
Je krijgt twee uur de tijd voor de toets. Als je eerder klaar bent, mag je de toets afsluiten.

De toets bestaat uit multiplechoicevragen en invulvragen over de volgende onderwerpen:

 • grammatica
 • spelling en interpunctie
 • structureren
 • woordkeus/woordenschat
 • formuleren

In de taaltoets Engels komt naast bovenstaande onderwerpen ook nog aan bod:

 • leesbegrip
 • uitspraak
 • classroom English

Zowel de taaltoets Nederlands als de taaltoets Engels telt 200 vragen.

Het is niet nodig om je voor te bereiden op de toets. Het gaat namelijk om taalkennis die je aan het eind van de middelbare school hoort te hebben. Bekijk hier een voorbeeld van het soort vragen dat je kunt verwachten.

De toets maakt deel uit van een verplicht vak van je opleiding. Er zijn drie scorecategorieën: goed, voldoende of laag.

 • Valt je score in de categorie laag (68% of lager)? Dan krijg je nog geen cijfer voor het vak waarvan deze toets deel uitmaakt. Je moet eerst de verplichte bijspijkercursus Nederlands volgen. Sluit je die af een voldoende? En krijg je ook een voldoende voor de overige delen van het vak? Dan pas krijg je de studiepunten voor dat vak.
 • Valt je score in de categorie gemiddeld (69%-79%) of hoog (80%-100%)? Dan hoef je geen bijspijkercursus te doen.
De taaltoets is verplicht voor alle studenten in het eerste jaar van een bacheloropleiding aan de Vrije Universiteit. Alleen als je de taaltoets of de bijspijkercursus van de VU al in een eerder studiejaar hebt behaald, kun je vrijstelling krijgen. Zie ook de pagina over vrijstellingen. Voor het aanvragen van een vrijstelling ga je naar VUnet.
Heb je een beperking? Bijvoorbeeld een lichamelijke handicap, chronische ziekte, dyslexie of een psychische beperking? Ook dan doe je de verplichte taaltoets. Als bij de VU bekend is dat je extra tijd voor toetsen nodig hebt, krijg je ook bij de taaltoets extra tijd (30 minuten). Je hoeft dan niets te doen. 
Als je tijdens de taaltoets (ook) een aangepaste werkplek nodig hebt, stuur dan even een mailtje aan taalloket@taalcentrum-vu.nl
Bij de taaltoets is het geen enkele belemmering als deze niet in je rooster voorkomt. Je hoeft je er ook niet zelf voor in te tekenen. Op 1 september doen wij dat voor alle volledig ingeschreven eerstejaarsstudenten. Je kunt dit zelf nog dubbelchecken door vanaf 2 september de Testvisioncheck te doen. Dan ben je ook meteen voorbereid op online toetsen bij de VU, met gebruik van remote proctoring.  
Bij de taaltoets accepteren we dat, ondanks dat in het instructiedocument over toetsen met Proctorio staat dat een collegekaart verplicht is. Zorg dat je in plaats van een studentenkaart je identiteitsbewijs bij de hand hebt. Plak hierbij je BSN af met tape of een Post-it; dit gegeven mag de VU niet opnemen.  
Ja, het is mogelijk om de taaltoets op een ander moment te maken. Jouw opleiding heeft de toets op dit timeslot staan omdat je dan geen ander onderwijs hebt, en om het aantal gelijktijdige toetsen onder een limiet te houden. Maar je mag ook op een van de volgende momenten inloggen en de toets maken. Je hoeft niet te laten weten welke je kiest.
07-09-2020 08-09-2020 09-09-2020 10-09-2020 11-09-2020
09:00-11:00 09:00-11:00 09:00-11:00             X 09:00-11:00
13:00-15:00 13:00-15:00 13:00-15:00 13:00-15:00 13:00-15:00
16:00-18:00 16:00-18:00 16:00-18:00 16:00-18:00 16:00-18:00
 

Maak een oefentoets