Over de taaltoets

Begin je aan een bacheloropleiding aan de Vrije Universiteit? Dan moet je in de tweede week van het eerste jaar de taaltoets Nederlands óf de taaltoets Engels afleggen. De (officiële) instructietaal van de bacheloropleiding die je gaat volgen, bepaalt of je de Nederlandse of de Engelse taaltoets aflegt.

Check vooraf je Testvisionaccount

Om zeker te weten dat je de toets thuis kunt maken moet je tussen 4 en 9 september checken of de taaltoets voor je klaarstaat in je Testvisionaccount. Dat doe je als volgt:

 1. Log in op Testvision met je VUnet-ID en bijbehorend wachtwoord. (Tip: verander je wachtwoord in iets dat je makkelijk kunt onthouden.)
 2. Ga naar Toetsen/Tests en kijk of daar de taaltoets Nederlands of English language proficiency test klaarstaat. Het klopt dat je deze nog niet kunt openen; dat kan pas vanaf 13 september. 
 3. Staat er geen taaltoets klaar, of denk je dat de verkeerde taaltoets voor je is klaargezet, vul dan dit formulier in. Dan zorgen we dat de taaltoets alsnog in je Testvisionaccount verschijnt voor aanvang van de toetsweek. 

Veelgestelde vragen

Het is lastiger om goede studieresultaten te behalen, wanneer je de instructietaal van je opleiding niet voldoende beheerst. Daarom heeft de Vrije Universiteit de taaltoets verplicht gesteld voor alle eerstejaars bachelorstudenten.
De toets vindt plaats in week 37: maandag 13 september tot en met vrijdag 17 september 2021. Op je eigen collegerooster staat op welk moment je de toets moet maken. Je faculteit regelt de inschrijving; je hoeft je niet zelf in te tekenen. 
De meeste studenten besteden 1,5-2 uur aan de taaltoets. Zodra je klaar bent, mag je de toets verlaten. 

De toets bestaat uit multiplechoicevragen en invulvragen over de volgende onderwerpen:

 • grammatica
 • spelling en interpunctie
 • structureren
 • woordkeus/woordenschat
 • formuleren

In de taaltoets Engels komt naast bovenstaande onderwerpen ook nog aan bod:

 • leesbegrip
 • uitspraak
 • classroom English

Zowel de taaltoets Nederlands als de taaltoets Engels telt 200 vragen.

Het is niet nodig om je voor te bereiden op de toets. Het gaat namelijk om taalkennis die je aan het eind van de middelbare school hoort te hebben. Bekijk hier een voorbeeld van het soort vragen dat je kunt verwachten.

De toets maakt deel uit van een verplicht vak van je opleiding. Er zijn drie scorecategorieën: goed, voldoende of laag.

 • Valt je score in de categorie laag (68% of lager)? Dan krijg je nog geen cijfer voor het vak waarvan deze toets deel uitmaakt. Je moet eerst de verplichte bijspijkercursus Nederlands volgen. Sluit je die voldoende af, en krijg je ook een voldoende voor de overige delen van het vak? Dan pas krijg je de studiepunten voor dat vak.
 • Valt je score in de categorie gemiddeld (69%-79%) of hoog (80%-100%)? Dan heb je voldaan aan de taaleis van de VU en hoef je geen bijspijkercursus te doen.
De taaltoets is verplicht voor alle studenten in het eerste jaar van een bacheloropleiding aan de Vrije Universiteit. Alleen als je de taaltoets of de bijspijkercursus van de VU al in een eerder studiejaar hebt behaald, kun je vrijstelling krijgen. Je moet deze aanvragen bij je huidige faculteit. Zie ook de pagina over vrijstellingen
Heb je een beperking? Bijvoorbeeld een lichamelijke handicap, chronische ziekte, dyslexie of een psychische beperking? Ook dan doe je de verplichte taaltoets. De toets kent geen tijdslimiet, dus je hoeft geen extra tijd aan te vragen in verband met een beperking. Als je tijdens de taaltoets een aangepaste werkplek nodig hebt, stuur dan even een mailtje aan taalloket@taalcentrum-vu.nl
Bij de taaltoets is het in principe geen belemmering als deze niet in je rooster voorkomt. Het is dan wel extra belangrijk om vooraf te checken of de taaltoets klaarstaat in je Testvisionaccount, zoals hierboven beschreven. 
Bij de taaltoets accepteren we dat, omdat het inderdaad kan voorkomen dat je deze nog niet binnen hebt. Zorg dat je wel je identiteitsbewijs bij de hand hebt.   
Ja, het is mogelijk om de taaltoets op een ander moment te maken. Jouw opleiding heeft de toets op een bepaald timeslot staan omdat je dan geen ander onderwijs hebt, en om het aantal gelijktijdige toetsen onder een limiet te houden. Maar als je verhinderd bent, mag je de toets ook op een van de volgende momenten maken. Je hoeft niet te laten weten welke je kiest.
13-09-2021 14-09-2021 15-09-2021 16-09-2021 17-09-2021
08:30 08:30 08:30 08:30 08:30
12:15 12:15 12:15 12:15 12:15
15:30 15:30 15:30 15:30 15:30
18:45 18:45   x   x   x
 

Maak een oefentoets