TOEFL ITP

Voor de aanvang van een Engelstalige opleiding vragen sommige opleidingen inzicht in je Engelse taalvaardigheid. Een van de toetsopties die de VU accepteert is de TOEFL ITP, die zo’n vijftien keer per jaar op de VU wordt afgenomen. Andere opties zijn de TOEFL iBT, IELTS en het Cambridge examen.

TOEFL ITP Digital

Op dit moment worden veel van onze TOEFL ITP-toetsen thuis afgelegd, via een speciale online editie genaamd TOEFL ITP Digital. Bekijk de technische vereisten en de veelgestelde vragen over deze editie.

LET OP: Helaas worden online afgenomen taaltoetsen niet geaccepteerd voor internationale studenten (voor toelating in academisch jaar 2021-2022). Zie ook deze VU-informatiepagina

Over de TOEFL ITP

De TOEFL ITP bestaat uit 140 multiplechoicevragen waarmee je lees-, schrijf- en luistervaardigheid worden getest. De toets neemt, inclusief uitleg, twee en een half uur in beslag. Elk examenonderdeel wordt apart beoordeeld en de resultaten van alle onderdelen samen vormen de eindscore. Je ontvangt de uitslag maximaal drie weken na de toetsdatum.

De TOEFL (Test of English as a Foreign Language) is een van de meest gebruikte Engelse taalvaardigheidstoetsen ter wereld. De resultaten van deze toets worden wereldwijd erkend.

De TOEFL ITP is speciaal ontwikkeld voor onderwijsinstellingen. ITP staat voor Institutional Testing Program. Het is een kortere en goedkopere versie van het volledige TOEFL-examen. Let op: dit is een instellingsspecifieke toets, wat inhoudt dat de uitslag alleen geldig is aan de Vrije Universiteit en niet bij andere instellingen.

Zie eventueel de informatie over andere Engelse taalvaardigheidstoetsen.

Raadpleeg voor de toets het Test Taker Handbook. Daarin staat uitgebreid beschreven wat je van de toets kunt verwachten, en je vindt er voor elke sectie een aantal voorbeeldvragen en -teksten. De TOEFL ITP die wordt afgenomen is op level 1. Het is aan te raden om vooraf  voorbeeldvragen te bestuderen, want als je bekend bent met de manier waarop de vragen worden gesteld, begin je zelfverzekerd aan de toets en kom je niet voor verrassingen te staan. 

Het Taalloket organiseert daarnaast een aantal keer per jaar de TOEFL ITP voorbereidingscursus, een examentraining speciaal voor deze toets. Je verbetert je lees- en luistervaardigheid en vergroot je woordenschat in zeven sessies. 

Ook op internet is informatie te vinden over de TOEFL. Op de pagina Tips en links vind je een aantal nuttige websites en hieronder vind je een oefentoets voor het structuur en schrijfgedeelte van de test. 

Maak een oefentoets

De TOEFL ITP kost € 90,-. Tijdens je inschrijving betaal je dit via iDEAL.

De totaalscore van de toets ligt tussen de 311 en 677 punten. De meeste opleidingen vereisen een score van 580; enkele hoger, tot 610 punten. Let op: jouw vereiste score wordt bepaald door je opleiding, niet door het Taalloket.

Bij de TOEFL ITP Digital (die je thuis aflegt) zie je na de toets meteen je score in beeld. Hoewel dit het unofficial score report wordt genoemd, is de score zelf al correct. Zes werkdagen na de toets arriveren de officiële score reports op het Taalcentrum-VU en krijg je hier een e-mail over. Je kunt jouw score report dan komen ophalen, of per post thuisgestuurd krijgen. Het scannen en mailen van deze reports staat toetsinstelling ETS helaas niet toe.

Bij de TOEFL ITP paper-based krijg je na twee weken een e-mail met daarin jouw totaalscore. Enkele dagen daarna (2,5-3 weken na de toets) krijg je bericht dat je je score report kunt ophalen bij het Taalcentrum-VU.

Het genoemde score report is het officiële document dat je nodig hebt voor je aanmelding. Het Taalloket stuurt geen uitslagen naar de administratie van je opleiding. Dat doet elke toetskandidaat voor zich.

De uitslag van de TOEFL ITP is twee jaar geldig. Let op: ITP (‘Institutional Testing Program’) houdt in dat de uitslag alleen geldig is op het instituut waar de toets is afgenomen, in dit geval de VU.

LET OP: De digitale variant van de TOEFL ITP is tot onze teleurstelling nog niet geschikt gemaakt voor het verlenen van extra tijd. Tijdens de TOEFL ITP-toetsen die we op de campus afnemen (zie Toetsdata hieronder) kun je wèl gebruik maken van extra tijd. Heb je hier vragen over, neem dan gerust contact met ons op via taalloket@taalcentrum-vu.nl. 

Studenten met een functiebeperking, dyslexie of chronische ziekte hebben recht op extra tijd (50%) voor de onderdelen lees- en schrijfvaardigheid van de toets of kunnen andere benodigde materialen ontvangen. 

Extra tijd of benodigde materialen aanvragen doe je zo:

  1. Download de Guide for test takers with disabilities (pdf).
  2. Vul pagina 4-8 in: Request for Nonstandard Testing Accommodations (Verzoek tot aangepaste toetsafname).
  3. Welke toets: geen (je kunt negeren dat de TOEFL ITP hier niet vermeld staat). Selecteer voor dyslexie 'overige' en schrijf op: Dyslexie.
  4. Selecteer: Extra tijd: 50% (100% wordt niet toegekend). 
  5. Maak een scan van de ingevulde Request for Nonstandard Testing Accommodations en van je doktersverklaring.
  6. Mail de gescande documenten naar mission-handicap@etsglobal.org. Zet in de onderwerpregel van het bericht: ‘TOEFL ITP [toetsdatum] at Taalcentrum-VU’.
  7. Binnen een week ontvang je per mail een goedkeuringsbericht van ETS Global. Stuur dit bericht uiterlijk drie dagen vóór de datum van je TOEFL ITP door naar taalloket@taalcentrum-vu.nl.

Je kunt je inschrijving voor de TOEFL ITP nog annuleren tot één week voor de toetsdag. Zo kan een andere student nog van jouw plaats gebruikmaken. Annuleren doe je door een mailtje te sturen aan taalloket@taalcentrum-vu.nl.

Bij annulering wordt € 7,50 administratiekosten in rekening gebracht. Als je tijdig annuleert kun je dus € 82,50 van het betaalde toetsgeld terugkrijgen. 

Wisselen van toetsdatum kan tot één week voor de toetsdag, mits er plek is in de toets van je keuze. 

Deze annuleringsvoorwaarden gelden voor het academisch jaar 2020-2021.

Toetsdata 2021-2022 (check beschikbaarheid)

  Toetsdatum   Dag   Tijdstip   Laatste dag inschrijving   Afname

 26 oktober 2021

  dinsdag   09:30-12:00  12 oktober 2021   Online

 9 november 2021

  dinsdag   09:30-12:00  26 oktober 2021   Online

 25 november 2021

  donderdag   09:30-12:00  11 november 2021

  Online

18 januari 2022

dinsdag  09:30-12:00  4 januari 2022

Online 

9 februari 2022

woensdag  09:30-12:00 26 januari 2022

Online

23 februari 2022

woensdag  09:30-12:00 9 februari 2022

Online

8 maart 2022

dinsdag 13:30-16:00 23 februari 2022

Online

24 maart 2022

donderdag  09:30-12:00 10 maart 2022

Online

Kun je niet op bovenstaande data, of zijn er geen toetsdata meer beschikbaar? Bekijk dan de andere taalvaardigheidsbewijzen die ook worden geaccepteerd door de VU, zoals de IELTS en het Cambridge examen.

 

 Schrijf je in