Academisch schrijven in het Nederlands

Je staat op het punt om te starten met het schrijven van je scriptie of onderzoeksverslag, maar waar moet je beginnen? Hoe pak je het aan? Een universitaire opleiding stelt hoge eisen aan het schriftelijke werk dat jij inlevert. Wat zijn die criteria precies en hoe voldoe je eraan? Hoe geef je vorm aan een essay of een onderzoeksvoorstel? Hoe zorg je voor een gestructureerde en gevarieerde tekst, die de aandacht van de lezer vasthoudt en jouw punt zo helder mogelijk verwoordt? Dit leer je in de cursus Academisch schrijven in het Nederlands.

Inhoudsopgave

Over de cursus

De cursus Academisch schrijven in het Nederlands bestaat uit 6 lessen van 1,5 uur. Tijdens de lessen leer je over alle stappen van het schrijfproces: van de voorbereidingsfase tot de puntjes op de i. Bij elke stap maak je oefeningen en ga je met je eigen schrijfopdrachten aan de slag. Deze schrijfopdrachten maak je tussen de lessen door. Je leert ook elkaar peer feedback te geven: een heel nuttige vaardigheid tijdens de rest van je studie. Dankzij checklists, handige links en uitwerkingen van oefeningen blijf je ook na de cursus vol vertrouwen academische teksten schrijven. Deze hulpmiddelen vind je vanaf de start van de cursus tot drie maanden na de cursus nog terug in de online leeromgeving die bij de cursus wordt gebruikt.

Voor wie?

Deze cursus is geschikt voor studenten in de bachelor- en masterfase. We raden aan de cursus te volgen op een moment in je studie waarop je eigen schrijfwerk hebt om de geleerde vaardigheden meteen op toe te passen. Dit mag een essay of betoog zijn, maar ook een deel van van je scriptie of een onderzoeksvoorstel. 

Zelfstudie

Voor deze cursus kun je rekenen op zo’n 3-4 uur zelfstudie per week. Je gaat uitgebreid aan de slag met je eigen teksten tijdens deze cursus. Spelling en grammatica komen alleen zijdelings aan bod. Wil je je kennis hierover opfrissen? Kijk dan eens naar de cursus Correct Nederlands.

Wat kun je na de cursus?

  • Een onderzoeksvraag formuleren
  • Structuur aanbrengen in je tekst
  • Kernachtig schrijven
  • Gevarieerde taal gebruiken
  • Kritisch lezen en feedback geven

Meld je aan