OVER DE TAALTOETS

Begin je aan een bacheloropleiding aan de Vrije Universiteit? Dan moet je in de tweede week van het eerste jaar de taaltoets Nederlands óf de taaltoets Engels afleggen. De officiële instructietaal van de bacheloropleiding die je gaat volgen, bepaalt of je de Nederlandse of de Engelse taaltoets aflegt.

 

Taaltoets 2024: op de VU-campus

De taaltoets vindt dit jaar plaats van maandag 9 t/m vrijdag 13 september 2024 in de DigiTenT.

Je hoeft je niet voor de toets aan te melden. Het onderwijsbureau van jouw faculteit tekent je in voor de taaltoets. Wanneer je bent ingetekend, vind je op je persoonlijke rooster terug op welk moment je de toets maakt. Als je op 6 september nog niet bent ingetekend, neem dan contact op met de studentenbalie. In de tussentijd kun je in je persoonlijke rooster terugvinden op welk moment je de toets moet maken.

Het is belangrijk om je VUnet-ID en bijbehorend wachtwoord te kennen. Je kunt bij de taaltoets alleen inloggen met deze gegevens. Tip: verander je wachtwoord in iets dat je makkelijk kunt onthouden.

Veelgestelde vragen

Het is lastiger om goede studieresultaten te behalen, wanneer je de instructietaal van je opleiding niet voldoende beheerst. Daarom heeft de Vrije Universiteit de taaltoets verplicht gesteld voor alle eerstejaars bachelorstudenten.

Ben je een laterejaars bachelorstudent en heb je de taaltoets nog niet gemaakt of niet behaald? Neem dan contact op met het Onderwijsbureau van je faculteit. Zij moeten je namelijk intekenen voor de toets, zodat er een toets voor je klaar komt te staan. 

Heb je de taaltoets al eens gemaakt, maar niet behaald? Dan moet je de bijspijkercursus volgen. Neem in dat geval contact op met ons (Taalloket). Het is niet toegestaan om de taaltoets voor een tweede keer te maken. 

De toets vindt plaats in week 37: maandag 9 september tot en met vrijdag 13 september 2024. Op je eigen collegerooster staat op welk moment je de toets moet maken. Je faculteit regelt de inschrijving; je hoeft je niet zelf in te tekenen. 

De meeste studenten besteden 1,5-2 uur aan de taaltoets. Zodra je klaar bent, mag je de zaal verlaten. De toets kent geen tijdslimiet.

De toets bestaat uit multiplechoicevragen en invulvragen over de volgende onderwerpen:

  • grammatica
  • spelling en interpunctie
  • structureren
  • woordkeus/woordenschat
  • formuleren

In de taaltoets Engels komt naast bovenstaande onderwerpen ook nog aan bod:

  • leesbegrip
  • uitspraak
  • classroom English

Zowel de taaltoets Nederlands als de taaltoets Engels telt 200 vragen.

Het is niet nodig om je voor te bereiden op de toets. Het gaat namelijk om taalkennis die je aan het eind van de middelbare school hoort te hebben.
  • Valt je score in de categorie laag (68% of lager)? Dan krijg je nog geen cijfer voor het vak waarvan deze toets deel uitmaakt. Je moet eerst de verplichte bijspijkercursus Nederlands volgen. Sluit je die voldoende af, dan heb je alsnog voldaan aan de taaleis van de VU en krijg je de studiepunten voor dat vak.
  • Valt je score in de categorie gemiddeld (69%-79%) of hoog (80%-100%)? Dan heb je voldaan aan de taaleis van de VU en hoef je geen bijspijkercursus te doen.

Zie hier het stappenplan.

De taaltoets is verplicht voor alle studenten in het eerste jaar van een bacheloropleiding aan de Vrije Universiteit. Alleen als je de taaltoets of de bijspijkercursus van de VU al in een eerder studiejaar hebt behaald, dan krijg je vrijstelling. 

De vrijstelling wordt automatisch toegekend, hier hoef je niets voor te doen. Dit gebeurt vanaf eind augustus tot en met de eerste onderwijsweek.

Let op: de vrijstelling geldt alleen voor dezelfde taal als waarin je de toets behaald hebt! Heb je dus in een eerder jaar een Engelse taaltoets gemaakt en volg je nu een Nederlandstalige opleiding of vice versa? Dan moet je de taaltoets wel afleggen.

Heb je een beperking? Bijvoorbeeld een lichamelijke handicap, chronische ziekte, dyslexie of een psychische beperking? Ook dan doe je de verplichte taaltoets. De toets kent geen tijdslimiet, dus je hoeft geen extra tijd aan te vragen in verband met een beperking. Als je tijdens de taaltoets een aangepaste werkplek nodig hebt, stuur dan even een mailtje aan taalloket@taalcentrum-vu.nl

Bij de taaltoets is het in principe geen belemmering als deze niet in je rooster voorkomt. Alle eerstejaarsstudenten kunnen de toets afleggen. Je hoeft je niet voor de toets aan te melden. Het onderwijsbureau van jouw faculteit tekent je in voor de taaltoets. Wanneer je bent ingetekend vind je op je persoonlijke rooster terug op welk moment je de toets maakt. Als je op 6 september nog niet bent ingetekend, neem dan contact op met de studentenbalie. In de tussentijd kun je in het rooster van je opleiding terugvinden op welk moment je de toets moet maken.

Je mag naar de DigiTenT komen op een van de timeslots hieronder ('Mag ik de taaltoets op een ander moment maken dan in mijn rooster staat?')

Bij de taaltoets accepteren we dat, omdat het inderdaad kan voorkomen dat je deze nog niet binnen hebt. Zorg dat je wel je identiteitsbewijs bij de hand hebt. 

Ja, het is mogelijk om de taaltoets op een ander moment te maken. Er is een tijdstip voor je gekozen op een moment dat je geen ander onderwijs hebt, en om het aantal gelijktijdige toetsen onder een limiet te houden. Maar als je verhinderd bent, mag je de toets ook op een van de andere tijdstippen maken. Je hoeft niet te laten weten voor welk tijdslot je kiest. 
 
   09/09/2024  10/09/2024  11/09/2024  12/09/2024  13/09/2024
 08:30          
 12:15          
 15:30          
 18:45          

X = beschikbaar (waar geen X staat is niet beschikbaar omdat er dan geen/weinig plekken in de DigiTenT zijn)