TOEFL ITP FSW

 

Heb je een Nederlandstalige bachelor gedaan en ga je nu een Engelstalige master doen bij de Faculteit der Sociale wetenschappen? Dan is het belangrijk dat je voor aanvang van de opleiding je Engelse taalvaardigheid aantoont. Een van je opties is dan de TOEFL ITP, die op de VU wordt afgenomen en onder bepaalde voorwaarden door de faculteit wordt vergoed. LET OP: Voordat je je inschrijft voor de TOEFL ITP, moet je je alvast hebben aangemeld voor de door jouw gekozen master.

Over de TOEFL ITP

De TOEFL ITP bestaat uit 140 multiplechoicevragen waarmee je lees-, schrijf- en luistervaardigheid worden getest. De toets neemt twee uur in beslag. Elk examenonderdeel wordt apart beoordeeld en de resultaten van alle onderdelen samen vormen de eindscore. Je ontvangt de uitslag ongeveer drie weken na de toetsdatum.

De TOEFL (Test of English as a Foreign Language) is een van de meest gebruikte Engelse taalvaardigheidstoetsen ter wereld. De resultaten van deze toets worden wereldwijd erkend.

De TOEFL ITP is speciaal ontwikkeld voor onderwijsinstellingen. ITP staat voor Institutional Testing Program. Het is een kortere en goedkopere versie van het volledige TOEFL-examen. Let op: dit is een instellingsspecifieke toets, wat inhoudt dat de uitslag alleen geldig is aan de Vrije Universiteit en niet bij andere instellingen.

Zie eventueel de informatie over andere Engelse taalvaardigheidstoetsen.

Als je twijfelt of je deze toets moet maken, ga dan naar de informatiepagina van jouw master en lees de voorwaarden (en gronden voor vrijstelling) onder het kopje ENGLISH LANGUAGE REQUIREMENTS:

Raadpleeg voor de toets het Test Taker Handbook. Daarin staat uitgebreid beschreven wat je van de toets kunt verwachten, en je vindt er voor elke sectie een aantal voorbeeldvragen en -teksten. De TOEFL ITP die wordt afgenomen is op level 1. Het is aan te raden om vooraf  voorbeeldvragen te bestuderen, want als je bekend bent met de manier waarop de vragen worden gesteld, begin je zelfverzekerd aan de toets en kom je niet voor verrassingen te staan. 

Het Taalloket organiseert tot wel zeven keer per jaar de TOEFL ITP voorbereidingscursus, een examentraining speciaal voor deze toets. 

De toets kost €100,-. Deze kosten worden in bepaalde gevallen vergoed voor studenten die een master bij de Faculteit der Sociale Wetenschappen gaan doen.

De eindscore van de toets ligt tussen de 311 en 677 punten. Voor de masteropleidingen Culture Organization and Management en Social and Cultural Anthropology is een score van 580 vereist. Voor de masteropleiding Political Science is een score van 600 vereist.

Bij de TOEFL ITP Digital (die je thuis aflegt) zie je na de toets meteen je score in beeld. Hoewel dit het unofficial score report wordt genoemd, is de score zelf al correct. Zes werkdagen na de toets arriveren de officiële score reports op het Taalcentrum-VU en krijg je hier een e-mail over. Je kunt jouw score report dan komen ophalen, of per post thuisgestuurd krijgen. Het scannen en mailen van deze reports staat toetsinstelling ETS helaas niet toe.

Bij de TOEFL ITP paper-based krijg je na twee weken een e-mail met daarin jouw totaalscore. Enkele dagen daarna (2,5-3 weken na de toets) krijg je bericht dat je je score report kunt ophalen bij het Taalcentrum-VU.

Het genoemde score report is het officiële document dat je nodig hebt voor je aanmelding. Het Taalloket stuurt geen uitslagen naar de administratie van je opleiding. Dat doet elke toetskandidaat voor zich.

De uitslag van de TOEFL ITP is twee jaar geldig. Let op: ITP (‘Institutional Testing Program’) houdt in dat de uitslag alleen geldig is op het instituut waar de toets is afgenomen, in dit geval de Faculteit der Sociale wetenschappen op de VU.

Tijdens de TOEFL ITP-toetsen die we op de campus afnemen (zie Toetsdata hieronder) kun je gebruik maken van extra tijd. Heb je hier vragen over, neem dan gerust contact met ons op via taalloket@taalcentrum-vu.nl. 

Studenten met dyslexie hebben recht op 50% extra tijd voor de onderdelen lees- en schrijfvaardigheid van de toets. Dit komt neer op in totaal 40 minuten extra tijd.

Extra tijd aanvragen doe je zo:

  1. Download de Guide for test takers with disabilities (pdf).
  2. Vul pagina 5-8 in: Request for Nonstandard Testing Accommodations (Verzoek tot aangepaste toetsafname).
  3. Welke toets: TOEFL ITP. Selecteer overige: Dyslexie. Extra tijd: 50% (100% wordt niet toegekend).
  4. Maak een scan van de ingevulde Request for Nonstandard Testing Accommodations en van je dyslexieverklaring.
  5. Mail de gescande documenten naar mission-handicap@etsglobal.org. Zet in de onderwerpregel van het bericht: ‘TOEFL ITP [toetsdatum] at Taalcentrum-VU’.
  6. Binnen een week ontvang je per mail een goedkeuringsbericht van ETS Global. Stuur dit bericht uiterlijk drie dagen vóór de datum van je TOEFL ITP door naar taalloket@taalcentrum-vu.nl.

Je kunt je inschrijving voor de TOEFL ITP nog annuleren tot 1 week voor de toetsdag. Zo kan een andere student nog van jouw plaats gebruikmaken. Annuleren doe je door een mailtje te sturen aan taalloket@taalcentrum-vu.nl. Let op: bij niet tijdig afmelden of bij afmelding zonder geldige reden draag je zelf de kosten (en niet de Faculteit der Sociale Wetenschappen). 

Wisselen van toetsdatum kan tot één week voor de toetsdag, mits er plek is in de toets van je keuze. 

Deze annuleringsvoorwaarden gelden voor het academisch jaar 2023-2024.

INSCHRIJVEN

Deze site wordt beveiligd door reCAPTCHA en het Google Privacy-beleid en de servicevoorwaarden zijn van toepassing.