Hoe schrijf je een wetenschappelijk abstract?

Of je nu een paper of je scriptie schrijft, elke academische tekst begint met een abstract. Het abstract is belangrijk om verschillende redenen. Maar hoe schrijf je een wetenschappelijk abstract?

Waarom is het abstract zo belangrijk?

Abstracts zijn de enige stukjes van een paper die verschijnen in databases en zoekmachines. Zoekt iemand op het onderwerp van jouw artikel, dan moet jouw abstract wel naar voren komen. Anders gaat de lezer aan de haal met een andere tekst. Daarnaast is het abstract de inleiding die de lezer over de streep moet trekken. In een paar regels tekst moet je de lezer overtuigen om verder te lezen. Waarom is jouw artikel de moeite waard?

Wat staat er in jouw abstract?

Het abstract is de manier om de lezer te overtuigen om verder te lezen, maar het dient ook als samenvatting van jouw onderzoek. In het kort moet je opschrijven wat je gedaan hebt, wat het onderwerp van je paper is, hoe je het onderzoek hebt ingericht, wat de resultaten waren en welke conclusies je daaraan kunt verbinden. Wanneer de lezer geïnteresseerd is in jouw onderzoek of de gevonden resultaten, leest hij/zij de details in de rest van je paper.

Hoe lang is een wetenschappelijk abstract?

De lengte van je abstract hangt af van het publiceren van je artikel of niet. De meeste academische tijdschriften hanteren een lengte van 250 woorden, maar sommige journals accepteren geen langere abstracts dan 150-200 woorden. Over het algemeen zit je met 250 woorden voor je abstract goed. Let op dat je geen slecht lopende zinnen opschrijft. Natuurlijk moet er veel informatie in het abstract staan, maar een slecht lopende inleiding nodigt niet uit tot verder lezen.

wetenschappelijk abstract

Schrijf je wetenschappelijk abstract achteraf

Je begint bij het begin, logisch toch? Of toch niet. In het geval van een academische paper is het verstandig om je abstract achteraf te schrijven. Je weet dan wat er in het artikel staat en hoe de structuur van je paper in elkaar zit. Dit maakt het gemakkelijker om je abstract te schrijven.

Do’s en don’ts bij je abstract

Do's       Don'ts
Gebruik heldere, bewust gekozen, bewoording       Teveel details in het abstract
Zorg ervoor dat je abstract compleet is       Vermijd herhalen van de titel
        Gebruik geen afkortingen, acronymen of symbolen
        Plaats geen referenties naar literatuur