Universiteit Leiden ontwikkelt software om nepnieuws tegen te gaan

Peter Burger en Alexander Pleijter, mediaonderzoekers aan de Universiteit Leiden, ontwikkelen een computerprogramma dat feiten uit gesproken tekst moet kunnen filteren. Hiermee zou het gemakkelijker worden om feiten te checken in raadsvergaderingen of debatten.

Feiten herkennen

De mediaonderzoekers werken samen met het Leiden Centre of Data Science om de software te ontwikkelen. Niet alleen moet het programma straks feiten kunnen herkennen, de software moet ook een onderscheid kunnen maken tussen feiten en meningen. Overigens is het nog steeds zo dat redacties de feitelijke opmerkingen op waarheid moeten controleren, het programma herkent alleen de feiten in gesproken tekst.

Nieuwstalkshows

Burger en Pleijter hopen dat de software breder ingezet kan worden dan alleen in politieke situaties. De mediaonderzoekers denken bijvoorbeeld aan nieuwstalkshows, waar presentatoren niet altijd de tijd hebben om uitspraken te checken op feitelijke juistheid. Met behulp van deze software zou een redactie direct kunnen controleren of de gasten de waarheid spreken. Het is nog niet bekend wanneer de software klaar is voor gebruik.